Η πράξη ΘΑΛΗΣ – ΕΜΠ- Ανάπτυξη, μαθηματική περιγραφή και άριστος σχεδιασμός καινοτόμων μη θερμικών τεχνολογιών για την επεξεργασία, συσκευασία, διακίνηση και αποθήκευση τροφίμων βελτιωμένης ποιότητας και ασφάλειας» θα εκτελεστεί ως εξής: Υποέργο 1: «Ανάπτυξη, μαθηματική περιγραφή και άριστος σχεδιασμός καινοτόμων μη θερμικών τεχνολογιών για την επεξεργασία, συσκευασία, διακίνηση και αποθήκευση τροφίμων βελτιωμένης ποιότητας και ασφάλειας».
Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η μελέτη καινοτόμων, ήπιων τεχνολογιών για την επεξεργασία, συσκευασία και διακίνηση-διανομή τροφίμων ασφαλών, με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και διατηρησιμότητα μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης.
Το έργο σε Δράσεις:
- Μελέτη της επεξεργασίας με μη θερμικές τεχνολογίες (Υπερυψηλή Υδροστατική Πίεση, Ωσμωτική Αφυδάτωση, Αντιμικροβιακή προκατεργασία με εμβάπτιση-μαρινάρισμα) για την παραγωγή ασφαλών προϊόντων υψηλής ποιότητας.
- Ανάπτυξη και μελέτη εφαρμογής ενεργού συσκευασίας τροφίμων για τη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας τους.
- Ανάπτυξη και μελέτη εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών (Χρονοθερμοκρασιακών Ολοκληρωτών) για την παρακολούθηση και διαχείριση κατά τη διακίνηση/αποθήκευση τροφίμων.
- Μαθηματική περιγραφή της επίδρασης των παραμέτρων των τεχνολογιών (επεξεργασίας, συσκευασίας, διακίνησης-αποθήκευσης) στην ασφάλεια-ποιότητα και διατηρησιμότητα προϊόντων τροφίμων.
- Βέλτιστος σχεδιασμός των καινοτόμων διεργασιών (επεξεργασίας, συσκευασίας, διακίνησης-αποθήκευσης), εφαρμογή και επαλήθευση σε επιλεγμένα τροφίμα.
- Ανάπτυξη μεθοδολογιών και εύχρηστων εργαλείων (λογισμικού) για την αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείρηση της ασφάλειας και ποιότητας απο την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση των επιλεγμένων τροφίμων.
- Αξιολόγηση του Υποέργου.