Η πράξη: ΘΑΛΗΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ- Ανάπτυξη Νέου Υλικού από Απορριπτόμενη Βιομάζα για την Προσρόφηση Υδρογονανθράκων σε Υδάτινο Περιβάλλον, θα εκτελεστεί ως εξής: Υποέργο 1: «Ανάπτυξη Νέου Υλικού από Απορριπτόμενη Βιομάζα για την Προσρόφηση Υδρογονανθράκων σε Υδάτινο Περιβάλλον».
Σκοπός της πράξης: Ανάπτυξη νέου υλικού από απορριπτόμενη βιομάζα του πρωτογενούς (αγροτικού, δασικού) και δευτερογενούς (βιομηχανικού) τομέα παραγωγής με έμφαση στα λιγνοκυτταρινούχα υλικά για την προσρόφηση υδρογονανθράκων σε υδάτινο περιβάλλον.
Στόχοι της πράξης:
- Ανάπτυξη νέου εμπορεύσιμου προσροφητικού υλικού, και της ανάπτυξης διαδικασιών παραγωγής σε βιομηχανική κλίμακα.
- Πιλοτική εφαρμογή των παραγόμενων προσροφητικών για την απορρύπανση υδατικού συστήματος.
- Αίτηση χορήγησης δύο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας: μία για τα καινοτομικά προσροφητικά υλικά και μία για τις καινοτομικές διαδικασίες παραγωγής αυτών.
- Τεχνοοικονομική ανάλυση για την παραγωγή σε τοπικό επίπεδο των προϊόντων σε βιομηχανική κλίμακα.
- Σχεδιασμός πολιτικής διείσδυσης στις αγορές.
Ειδικότερα στο πλαίσιο της πράξης θα εκτελεστούν οι ακόλουθες Δράσεις (αναφερόμενες συνοπτικά):
- Δημιουργία οντολογικού πλαισίου ανάπτυξης νέων υλικών από απορρίμματα.
- Σχεδίαση Βάσης Γνώσης για τα λιγνοκυτταρινούχα υλικά.
- Πολυκριτηριακή επιλογή υλικών και εκτίμηση των διαφόρων συνιστωσών του συνολικού κόστους.
- Προκαταρκτικός ποιοτικός έλεγχος και προσδιορισμός τεχνικών τροποποίησης.
- Σχεδιασμός/εκτέλεση συνδυασμένων μετρήσεων για την αποκάλυψη των παραγόντων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ροφούντος στερεού.
- Βελτίωση της διεργασίας τροποποίησης της βιομάζας.
- Επιβεβαίωση της ισχύος των υπαρχόντων υποδειγμάτων ή σύνθεση νέων.
- Αξιολόγηση αποτελεσμάτων.
- Τεχνοοικονομική ανάλυση για την παραγωγή προϊόντος σε βιομηχανική κλίμακα.
- Διάχυση γνώσης/τεχνογνωσίας.
- Συντονισμός/διαχείριση πράξης.
- Αξιολόγηση Πράξης.