Ο σκοπός της πράξης είναι να προτείνει λύσεις που προάγουν την τρέχουσα γενιά συστημάτων Δικτυακής Μουσικής Εκτέλεσης (ΔΜΕ). Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν σε μουσικούς οι οποίοι είναι απομακρυσμένοι μεταξύ τους να συνεργάζονται και να δίνουν κοινές μουσικές συναυλίες, σαν να βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, μέσω τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
Έχει βρεθεί πειραματικά ότι η ανοχή στη χρονική καθυστέρηση μεταξύ της πληροφορίας που ανταλλάσσεται μεταξύ των μουσικών (ήχος, βίντεο) είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη της ανοχής σε καθυστερήσεις σε συστήματα τηλεδιάσκεψης, ώστε να είναι εφικτός ο συγχρονισμός τους. Δεδομένου του όγκου πληροφορίας που απαιτείται να μεταδοθεί, ο χρονικός αυτός περιορισμός είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπισθεί με δίκτυα που είναι διαθέσιμα στο μέσο καταναλωτή (π.χ. DSL).
Το προτεινόμενο έργο έχει τους παρακάτω στόχους:
- Εξέλιξη των συστημάτων ΔΜΕ όσον αφορά την αρχιτεκτονική τους και ιδιαίτερα το δικτυακό τους σχεδιασμό και την τοπολογία τους.
- Εξέλιξη της τρέχουσας τεχνολογίας επικοινωνίας ήχου και βίντεο με μείωση της καθυστέρησης κατά μία τάξη μεγέθους (25 ms έναντι 150 ms) και ταυτόχρονη διατήρηση μιας χαμηλής ροής πληροφορίας.
- Εξέλιξη της τεχνολογίας επικοινωνίας ανθρώπου-μηχανής σε εφαρμογές ΔΜΕ, με εκτενή μελέτη των τεχνολογικών, μουσικολογικών, και ανθρωπολογικών ιδιαιτεροτήτων τους.
- Σχεδίαση και υλοποίηση συστήματος ΔΜΕ και εκτενής μελέτη των χαρακτηριστικών του σε συνεργασίες μουσικών.
Ειδικότερα στο πλαίσιο της πράξης θα εκτελεστούν οι ακόλουθες Δράσεις:
- Ανάλυση τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών.
- Αρχιτεκτονική συστήματος.
- Κωδικοποίηση ηχητικών ροών.
- Κωδικοποίηση ροών βίντεο.
- Περιβάλλον συνεργασίας.
- Πειραματική αξιολόγηση.
- Διαχείριση πράξης.
- Αξιολόγηση πράξης.