Η πράξη θα εκτελεστεί ως εξής: Υπ1: «ΟΙ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ».
To Αιγαίο χαρακτηρίζεται ως παγκόσμιο hotspot βιοποικιλότητας μελισσών κ.ά. επικονιαστών, με πλημμελή ή απούσα τη γνώση που αφορά σε αυτήν.
Σκοπός: Η συμβολή στη γνώση της ποικιλότητας των επικονιαστών, των απειλών που αντιμετωπίζει, καθώς και των επιπτώσεων στις προσφερόμενες επικονιαστικές υπηρεσίες. Επίσης, συμβολή στην αντιμετώπιση της έλλειψης ταξινομικού κεφαλαίου στην Ελλάδα.
Στόχος: Τα αποτελέσματα, ιδιαιτέρως η βάση δεδομένων και τα προβλεπτικά μοντέλα κατανομής ποικιλότητας, θα αποτελούν χρήσιμα διαχειριστικά εργαλεία για διατήρηση, αποκατάσταση και αειφορική χρήση των επικονιαστών στο μέλλον.
Δράσεις:
- Εκτίμηση της βιοποικιλότητας των επικονιαστών στο Αιγαίο: πλούτος ειδών, σχετικά μεγέθη πληθυσμών.
- Χωρικά πρότυπα γενετικής ποικιλότητας επικονιαστών στην περιοχή του Αιγαίου: η περίπτωση του γένους Merodon (Syrphidae).
- Εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην επικονίαση και ειδικότερα στη βιοποικιλότητα των επικονιαστών, στη δομή των δικτύων ανθοφόρων φυτών–επικονιαστών και στις ανθικές παροχές νέκταρος προς τους επικονιαστές.
- Επιπτώσεις ανταγωνισμού της κοινής μέλισσας στις άγριες μέλισσες και ειδικότερα στη βιοποικιλότητα, ικανότητα ανθονομής και αναπαραγωγής των άγριων μελισσών, όπως και στην αποτελεσματικότητα επικονίασης των φυτών.
- Επιπτώσεις της βόσκησης στη βιοποικιλότητα και υπηρεσίες των επικονιαστών, καθώς και στη δομή των δικτύων ανθοφόρων φυτών–επικονιαστών.
- Εκτίμηση μεταπυρικής αποκατάστασης της βιοποικιλότητας των επικονιαστών και των υπηρεσιών που προσφέρουν, καθώς και των επικονιαστικών δικτύων σε πευκοδάση.
- Επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην ποικιλότητα των επικονιαστών.
- Συμβολή στην επίλυση του ελλείμματος ταξινομικής πληροφορίας στην Ελλάδα με εκπαίδευση νέων στην ταξινόμηση κυρίως εντόμων, αλλά και φυτών.
- Διάχυση αποτελεσμάτων.
- Συντονισμός υλ. και αξιολογ.