Εκπαιδευτική τηλεόραση

Κάθε Σάββατο, 11:45π.μ. - 12:15μ.μ. και κάθε Παρασκευή σε επανάληψη, 11:00π.μ. - 11:30π.μ., προβάλλονται δεκάλεπτα βίντεο με τη μορφή μίνι – ντοκιμαντέρ από επιλεγμένες δράσεις Αριστείας.

Μέσα από τις βιντεοπαρουσιάσεις δίνεται η δυνατότητα στους συντελεστές να μοιραστούν τις ιδέες, τη δουλειά και την έρευνα που διεξάγεται στο ίδρυμά τους. Μπορούν να παρουσιάσουν τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τη δράση τους ξεχωριστή, να προτείνουν τρόπους αξιοποίησης, καθώς και να μοιραστούν τα σχέδια και τις σκέψεις τους για το μέλλον.

Πρόκειται για έναν οργανωμένο και συστηματικό τρόπο ανάδειξης αξιόλογων και βραβευμένων δράσεων, που πέρα από την ενημέρωση των πολιτών, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για συνεργασίες τόσο ακαδημαϊκές όσο και επιχειρηματικές.

Δείτε το πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης

ΠΡΟΦΙΛ

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση ιδρύθηκε το 1977 και αποτελεί καινοτόμο φορέα του ΥΠΑΙΘΠΑ. Στοχεύει σε σύγχρονες και σύνθετες μορφές παροχής γνώσης. Η αδιάλειπτη προσφορά της στο χώρο της Παιδείας συνίσταται στην παραγωγή και προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά και στην εκτεταμένη αναπαραγωγή και διάθεση αυτών στην εκπαιδευτική κοινότητα σε μορφή DVD, με στόχο, πρωταρχικά, την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι παραγωγές της προβάλλονται τηλεοπτικά μέσα από το ανοικτό κύκλωμα της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΤ 1),το δορυφορικό πρόγραμμα (ΕRT World) και το Κανάλι της Βουλής, καλύπτοντας το σύνολο της ελληνικής επικράτειας καθώς και μεγάλο μέρος του Απόδημου Ελληνισμού, διατηρώντας παγκόσμια εμβέλεια. Περισσότερες από 600 μορφωτικές και εκπαιδευτικές εκπομπές παρουσιάζονται ετησίως. Οι παραγωγές αυτές αποτελούν μια σύγχρονη, εναλλακτική, οπτικοακουστική εκπαιδευτική πρόταση και απευθύνονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων καθώς και στο ευρύτερο κοινό.

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση έχει αναδειχθεί διεθνώς σε προνομιακό μηχανισμό διάχυσης της γνώσης μέσω προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εκπομπών γενικής παιδείας και πληροφόρησης. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Hellastat, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση έχει καταξιωθεί στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας «ως φορέας κύρους, που εμπνέει εμπιστοσύνη, ενώ τα προγράμματά της κρίνονται θετικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που τα έχουν παρακολουθήσει». Παράλληλα, στόχο αποτελεί η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής, συνάπτοντας νέες συνεργασίες και δρομολογώντας νέες δραστηριότητες.

…και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Η ανάπτυξη και διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο σύγχρονο κοινωνικό αλλά και εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου το σχολείο-όπως άλλωστε και κάθε χώρος-δεν καταναλώνει απλώς αλλά δημιουργεί περιεχόμενο, ενέπνευσε και κινητοποίησε την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, ώστε να βγει και να συναντήσει τη νέα ψηφιακή γενιά, στους δικούς της χώρους και να γίνει μέρος της κοινότητάς της.

Στόχος είναι να επανασυνδεθεί η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση με το νεανικό κοινό μεταβαίνοντας από τα παραδοσιακά μέσα στην ψηφιακή εποχή, όπου ο καθένας γίνεται Μέσο.

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση στηρίζει το μαθητή και τον εκπαιδευτικό στο σύγχρονο σχολείο ενθαρρύνοντας την ενεργητική μάθηση, την ομαδική κουλτούρα, τη συμμετοχή και την προσθήκη αξίας στις δικτυακές κοινότητες. Αποτελεί σημείο πολιτιστικής αναφοράς, όχι μόνο διαφυλάσσοντας με συνέπεια σημαντικότατα τεκμήρια της εκπαιδευτικής τηλεοπτικής παραγωγής, αλλά και προβάλλοντάς τα, μέσω εξελιγμένων μορφών διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου.

Σημαντικό όχημα στην προσπάθεια αυτή αποτελεί ο ολοένα αναβαθμιζόμενος δικτυακός τόπος του φορέα στη διεύθυνση www.edutv.gr, όπου μπορεί ο χρήστης να δει τις ταινίες της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης σε πραγματικό χρόνο (βίντεο ροής - video streaming) ή να τις κατεβάσει στον υπολογιστή του (βίντεο κατ΄απαίτηση - video-on-demand), αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο μία σειρά ψηφιακών υπηρεσιών. Σχεδιάζεται ακόμη η ένταξη ραδιοφωνικής μετάδοσης μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας του podcasting.

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση μπαίνει στην ψηφιακή εποχή και συνδέεται οργανικά με το Νέο Ψηφιακό Σχολείο, με τους νέους ανθρώπους και τις κοινότητές τους. Αναγνωρίζει ότι η γνώση είναι μια διαδικασία σε διαρκή εξέλιξη και θέλει να γίνει μέρος και καταλύτης αυτής της διαδικασίας: μετασχηματίζεται σε μια multimedia πλατφόρμα, συνδεδεμένη με τους σημαντικότερους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και προσφέρει στους μαθητές και τις ομάδες τους, σε δασκάλους και καθηγητές τα εργαλεία και το περιβάλλον για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τα δικά τους multimedia projects.

Αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη σύνδεση του Νέου Σχολείου με τον μαθητή δημιουργό, ερευνητή, πολίτη του κόσμου και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παιδείας, δίνει τη δυνατότητα στην εκπαιδευτική κοινότητα να δημιουργήσει περιεχόμενο (User Generated Video, User Generated Content) αξιοποιώντας τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά βίντεο. Οι μαθητές μπορούν να τα επαναχρησιμοποιήσουν (re-use), να σχεδιάσουν και να “ανεβάσουν” τα δικά τους βίντεο, να τα μοιραστούν (share) και αξιολογήσουν.

Άξονες Δράσης

Δημιουργίες Μαθητών-Εκπαιδευτικών- Η πλατφόρμα i-create
Στο πλαίσιο αυτό η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, αναπτύσσει τη νέα πλατφόρμα νεανικής δημιουργίας, την www.i-create.gr, ανοιχτή στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε όλους τους νέους ανθρώπους. Προσφέρει ένα περιβάλλον συνεργασίας, δημιουργίας, προβολής, συγκέντρωσης και επιμέλειας των ατομικών ή συλλογικών ψηφιακών τους έργων: βίντεο, ιστολόγια, podcast, videocast, συμμετοχή σε διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που αναπτύσσει η Εκπαιδευτική Τηλεόραση, αλλά και εργαλεία ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα που υποστηρίζουν όλους τους χρήστες της πλατφόρμας. Είναι μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν, μοιράζονται και αξιολογούν το περιεχόμενο. Ακόμα, ψηφιακά έργα θα αναπτύσσονται μέσα από διαγωνισμούς, καμπάνιες και συνεργασίες με σχολεία, Πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς σε εθνικό, τοπικό ή διεθνές επίπεδο.

Απευθείας Επικοινωνία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα
Σύνδεση με τη δράση Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση και η ανάδειξη πρωτοποριακών εφαρμογών. Δημιουργία ενός Δικτύου Πρεσβευτών δασκάλων και μαθητών με ενεργή επικοινωνία, συμμετοχή και διάλογο μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτυωσης.

Στρατηγικές Συνεργασίες-Συνέργειες
Προσέγγιση φορέων που μοιράζονται το όραμα και με τους οποίους η συνεργασία προσδίδει προστιθέμενη αξία στο έργο της. Παράλληλα συνεχώς εξελίσσεται παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις και εκπροσωπώντας το θεσμό της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τόσο σε επιστημονικές όσο και σε καλλιτεχνικές διοργανώσεις.

Πού Βρίσκεται

Στην τηλεόραση:
ΕΤ1 κάθε Παρασκευή 11-12 π.μ. και Σάββατο 11π.μ. - 13 μ.μ.
ERT world κάθε Σάββατο στις 11 π.μ.

Στο διαδίκτυο:
Δικτυακός τόπος: www.edutv.gr
You Tube Channel: Educational TV Greece
Facebook: Educational Television - Greece
Twitter: EduTV_Greece
Blog: http://blogs.sch.gr/dertv/
Linked-In: Educational Radio Television Greece

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

To δικό της τηλεοπτικό μισάωρο έχει πλέον η Αριστεία στην ΕΤ1 στο πλαίσιο του προγράμματος της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης