Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
  ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ   ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΝΕΥΡΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΜΥΡΤΙΛΛΩΝ

Τα μύρτιλλα είναι ένα είδος μούρων που εκτός από γευστικά, φαίνεται να είναι και πολύ ευεργετικά για την υγεία μας. Στη συγκεκριμένη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Πατρών, αναδεικνύεται η αξία τους για την αντιμετώπιση νόσων, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ (ΝΑ), που προσβάλει μεγάλο ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού.

Η ΝΑ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και προκύπτει εν μέρει από τη συσσώρευση ινιδίων που σχηματίζονται από το β- αμυλοειδές (Αβ) γύρω από τα εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα, εμποδίζοντας έτσι τη μεταξύ τους επικοινωνία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία τους και τέλος την καταστροφή τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι συγκεκριμένα συστατικά του μύρτιλλου, οι πολυφαινόλες, οι οποίες ‘χαρίζουν’ το μωβ χρώμα στα φρούτα και λαχανικά που περιέχονται, μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, την ικανότητα μάθησης και προστατεύουν τη νευρική λειτουργία του εγκεφάλου από αλλοιώσεις που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας.

Το 'λησμονημένο' φρούτο που βοηθά τη μνήμη

Τα στάδια της έρευνας

Στην εργασία αυτή μελετήθηκε η επίδραση του πλούσιου σε πολυφαινόλες εκχυλίσματος PrB, των άγριων μύρτιλλων, μετά από ενδοπεριτοναϊκή χορήγηση 7 ημερών (αρσενικοί ενήλικοι Balb-c μύες) : (α) στη γνωστική λειτουργία των μυών και (β) στην αντιοξειδωτική κατάσταση και ενεργότητα της ακετυλοχολινεστεράσης (AChE), ενζυμο που διασπά την ακετυλοχολίνη (ACh), ένα νευροδιαβιβαστή, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις γνωστικές λειτουργίες, σε ομογενοποιημένα ολικού εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη-μάθηση των μυών, η οποία συνοδεύτηκε από μείωση της λιπιδικής υπεροξείδωσης, αύξηση των επιπέδων ασκορβικού οξέος και της γλουταθειόνης και μείωση της ενεργότητας της AChE. Προκειμένου να διευκρινιστούν περαιτέρω οι (νευρο)προστατευτικοί μηχανισμοί δράσης, μελετήθηκαν οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του εκχυλίσματος και σε κυτταρικές καλλιέργειες. Το εκχύλισμα PrB ανέστειλε τον ενδοκυττάριο θάνατο και την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Με βάση τα ανωτέρω, καταδεικνύονται αντι/προ-οξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών, ανάλογα με το σύστημα μελέτης, καθώς και η ικανότητα τους να αναστείλουν τη συσσωμάτωση της αμυλοειδούς πρωτεΐνης Αβ, παρότι ο μεταβολισμός της αμυλοειδικής προ-πρωτεΐνης ΑΡΡ παραμένει ανεπηρέαστος.

ΙΔΡΥΜΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΑΔ)

2ος Διεθνής Διαγωνισμός ερευνητικών εργασιών για τα τρόφιμα και τη διατροφή, 2009

Η έρευνα  του Πανεπιστημίου Πατρών πήρε το 2ο βραβείο καλύτερης εργασίας (με χρηματικό βραβείο 3000€) στον Διαγωνισμό σε θέματα «Επιστήμη Διατροφής- Διατροφή και Υγεία» που προκηρύχθηκε από το ΙΑΔ μεταξύ όλων των Ελλήνων ερευνητών, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Ο θεσμός ξεκίνησε από το ΙΑΔ το 2005, κι έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς νέους επιστήμονες να συμμετάσχουν, να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να προβληθούν, αλλά και να επιβραβευτούν για το ερευνητικό τους έργο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ & ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Εκπρόσωπος Ερευνητικής Ομάδας: Φ.Ν. Λάμαρη, Λέκτορας του Τμήματος Φαρμακευτικής
Μέλη Ομάδας: Μ. Παπανδρέου, μετ. φοιτήτρια, τμήμα Βιολογίας, Α. Δημακοπούλου, μετ. φοιτήτρια, τμήμα Φαρμακευτικής, Ζ. Λιναρδάκη, μετ. φοιτήτρια, τμήμα Βιολογίας, Π. Κορδοπάτης, Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής, D. Klimis-Zacas, Professor of Clinical Nutrition, University of Maine Orono, USA, Μ. Μαργαρίτη, Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας

www.iad.gr http://www.upatras.gr/index/page/id/129