Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
  ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ   ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η στροφή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας προς τη μεσογειακή διατροφή, η αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ότι αφορά στη χρήση πρόσθετων και την παραγωγή ασφαλών και φυσικών προϊόντων, όπως και οι απαιτήσεις των καταναλωτών για φυσικά και υγιεινά προϊόντα, είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν την ομάδα του εργαστηρίου Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών, του ΕΜΠ, στο σχεδιασμό φυσικών διεργασιών με έμφαση στις διεργασίες τροφίμων, καθώς και στο σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων από την ελληνική επίγεια και θαλάσσια χλωρίδα. Το εργαστήριο παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις. Παράδειγμα αποτελεί, η Δρ. Μαγδαληνή Κροκίδα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και μέλος της ομάδας του εργαστηρίου, που βραβεύθηκε το 2011 με το ελληνικό βραβείο L’ Oreal - UNESCO στον τομέα των Φυσικών Επιστημών για το συνολικό της ερευνητικό έργο στην ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων με βελτιωμένες θερμοφυσικές ιδιότητες.

Η Μηχανική Τροφίμων στην Ελλάδα

Ιδιότητες και δράσεις των φυσικών προϊόντων

Το αντικείμενο της ομάδας του εργαστηρίου χωρίζεται σε τρεις κατευθύνσεις. Η βασική κατεύθυνση αφορά στη μείωση της περιεχόμενης ζάχαρης και του αλατιού, αλλάζοντας τη δομή των προϊόντων και διατηρώντας συγχρόνως τα ίδια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για τον καταναλωτή. Μπορεί να εφαρμοσθεί σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων όπως είναι τα σνακ, τα αρτοσκευάσματα, τα παγωτά και οι σάλτες. Ο σχεδιασμός και η παραγωγή φυσικών εκχυλισμάτων και πολυλειτουργικών πρόσθετων τροφίμων όπως είναι το χρώμα, τα αντιοξειδωτικά, οι ομογενοποιητές και τα πολυακόρεστα λιπαρά (ω3, ω6) με ταυτόχρονη αξιοποίηση της ελληνικής επίγειας και θαλάσσιας χλωρίδας (π.χ. φυτά και μικροφύκη), καθώς και τα παραπροϊόντα βιομηχανιών τροφίμων είναι άλλη μία δραστηριότητα της ομάδας. Τέλος, στις δραστηριότητες του εργαστηρίου συγκαταλέγεται ο σχεδιασμός και η αριστοποίηση διεργασιών, τόσο παραδοσιακών όσο και καινοτόμων, με σκοπό αφενός την παραγωγή νέων λειτουργικών προϊόντων βελτιωμένων οργανοληπτικών και διατροφικών χαρακτηριστικών και αφετέρου τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας και των πρώτων υλών αλλά και τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον (sustainable product design).

Επιθυμία της ομάδας είναι να εξακολουθήσει το ελληνικό Food Engineering να βρίσκεται στο προσκήνιο του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού γίγνεσθαι μέσω προγραμμάτων διεθνών συνεργασιών και διακρίσεων, καθώς και να υπάρξει μια πλατφόρμα άμεσης και διαρκούς συνεργασίας των πανεπιστημίων με τις βιομηχανίες τροφίμων, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, την αύξηση εξαγωγών και την εθνική αυτάρκεια σε θέματα τροφίμων.

Διακρίσεις της Δρ Μ. Κροκίδα

Βραβείο L’ Oreal -UNESCO στον τομέα των φυσικών επιστημών με επιπλέον οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ, 2011.

Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην παγκόσμια ομάδα για θέματα ξήρανσης και ακολούθως associate editor στο περιοδικό Drying Technology, 2011.

Οργανωτική επιτροπή και ταμίας του συνεδρίου ICEF11 που έγινε 1η φορά στην Ελλάδα κατόπιν ψήφισης από την διεθνή επιτροπή Food Engineering, 2011.

Επικεφαλής της ομάδας Food for life για τον τομέα επεξεργασία τροφίμων.

Μέλος της ομάδας εργασίας του ESET για τα τρόφιμα.

Ευρωπαϊκά προγράμματα (ευρωπαϊκά και ελληνικά), 85 άρθρα, 1600 ετεροαναφορές, 2 βιβλία, h - factor 25.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Δρ. Μαγδαληνή Κροκίδα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

http://www.chemeng.ntua.gr http://www.unesco-hellas.gr