Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ

Μέχρι τώρα, οι ξύλινες συσκευασίες δώρου κρασιών ήταν ορθογώνια παραλληλόγραμμα κουτιά, συνήθως όλα ομοιόμορφα –ανεξαρτήτως εταιρείας- αφού το μόνο που άλλαζε ήταν κυρίως το λογότυπο του εκάστοτε οινοποιού.

Μια οινοποιητική εταιρεία ήρθε σε επαφή με τον καθηγητή του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, του ΤΕΙ Λάρισας, Αθανάσιο Μπάμπαλη, και του ζήτησε να σχεδιάσει μία νέα συσκευασία δώρου για τα κρασιά της εταιρίας.

Το αποτέλεσμα ήταν μία εντυπωσιακή συσκευασία, που η δύναμή της δεν βασίζεται μόνο στον πρωτότυπο σχεδιασμό της, αλλά και στη φιλοσοφία του σχεδιαστή που κρύβεται πίσω από αυτόν, αποτυπώνοντας έτσι την οικολογική του συνείδηση.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πρωτότυπη σύλληψη, που όπως αποδείχθηκε εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή, στο διαγωνισμό συσκευασίας που διεξήχθη στις ΗΠΑ, που αποτελούνταν από ειδικούς της επικοινωνίας και του design.

Μια παραδοσιακή τέχνη για σύγχρονες ανάγκες

Η ταυτότητα του σχεδιαστικού προϊόντος

Πρόκειται για τρία μεγέθη συσκευασίας, διαφορετικής χωρητικότητας φιαλών, οι οποίες είναι σχεδιασμένες με τρόπο, ώστε να τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια κάβα αποθήκευσης κρασιού, δημιουργώντας αφαιρετικά το σχήμα του σταφυλιού (εξ’ ου κι η ονομασία του concept ΒΟΤΡΥΣ). Με αυτό τον τρόπο η συσκευασία είναι ένα χρήσιμο αντικείμενο που δεν “απορρίπτεται” και η ζωή του δεν τελειώνει με την παράδοση του δώρου.

Το υλικό που επέλεξε ο σχεδιαστής να χρησιμοποιήσει είναι ξύλο δρυός (μορφοποιημένο σε καλούπι), που παραπέμπει στα δρύινα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του κρασιού.

Το ΒΟΤΡΥΣ διαφέρει σε σχέση με τις κοινές συσκευασίες φιαλών κρασιού γιατί η φόρμα είναι οργανική και έτσι υπογραμμίζει περισσότερο την σχέση του προϊόντος (σταφύλι / κρασί) με την φύση. Επίσης, η κάθε συσκευασία έχει και ένα “χερούλι” για την μεταφορά του και έτσι δεν χρειάζεται επιπλέον συσκευασία (πιθανά πλαστική σακούλα κ.λπ.).

Η ιδέα του συγκεκριμένου σχεδιαστικού προϊόντος αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια στην κατεύθυνση της εξέλιξης της τέχνης του ξύλου με γνώμονα τις χρήσιμες και “φιλικές προς το περιβάλλον” δημιουργίες. Έτσι, πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, δίνεται μία νέα διάσταση και προοπτική με βάση την οικολογική φιλοσοφία.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ




Η ερευνητική & σχεδιαστική εργασία του καθηγητή εφαρμογών κ. Αθανάσιου Μπάμπαλη βραβεύτηκε:

» στον Διεθνή Διαγωνισμό Συσκευασίας Προϊόντων The Dieline Awards, ΗΠΑ, 2010, όπου διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο Συσκευασίας στην κατηγορία του διαγωνισμού «Συσκευασία για κρασί, οινοπνευματώδη ποτά και καπνός»

» στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ), 2011, με έπαινο στην κατηγορία Γενικής Συσκευασίας

» με το βραβείο GREEN GOOD DESIGN, 2011

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΡΩΗΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ

Αθανάσιος Μπάμπαλης, Καθηγητής Εφαρμογών , Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, Καρδίτσα

http://www.thedieline.com/awards-2010winners http://www.wfdt.teilar.gr/people/babalis.php http://idkar.blogspot.com/